Biblioteka i fond knjiga na nemačkom jeziku za poklon članovima i donaciju bibliotekama

Biblioteka Nemačkog narodnog saveza je osnovana 1996. godine, odmah po osnivanju naše organizacije. Tada smo imali 150 knjiga na nemačkom jeziku. Danas imamo više od 5000 naslova na nemačkom jeziku u našem sedištu u Subotici.

Našu biblioteku mogu koristiti svi naši članovi i sugrađani potpuno besplatno. Tokom cele godine svi naši članovi koji svrate u naše sedište u Subotici mogu preuzeti poklon knjige za sebe i svoje rođake i prijatelje. Još prilikom osnivanja našeg saveza smo formulisali jedan važan cilj: da u svakoj porodici nemačkog porekla a posebno na policama knjiga naših članova stoje i knjige na nemačkom jeziku. Za ovih 28 godina od osnivanja podelili smo više od 1000 knjiga za ostvarenje tog cilja.

 

 Uveli smo i praksu donacija knjiga javnim bibliotekama po Srbiji. Time smo pomogli da se proširi njihova ponuda knjiga na nemačkom jeziku.
Nemački narodni savez je uvek spreman da biblioteke udruženja Nemaca u Srbiji pomogne sa poklon paketima knjiga na nemačkom jeziku.
Uspešna je bila i akcija u Pančevu gde su naši članovi poklonili knjige iz našeg fonda na nemačkom jeziku za ormarić sa knjigama u gradskom parku u Pančevu. Tako su sugrađani mogli potpuno slobodno čitati te knjige na klupama u parku ili u kafiću pored tog ormara.
Većina naših knjiga u našoj biblioteci i u našem fondu za poklone i donacije potiču od poklona u knjigama naših sugrađana raznih nacionalnosti. Puno knjiga su nam donirale i privatne osobe i razne kulturne organizacije i institucije iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Slovenije i Švajcarske.