21.02.2024. Poseta Ambasadorke Savezne republike Nemačke Nacionalnom savetu i HUN Gerhard

  Dana 21.02.2024. godine NJE Ambasadorka Nemačke u Republici Srbiji gđa Anke Konrad, sa saradnicima, posetila je Nacionalni savet i HUN Gerhard. Ovom prilikom domaćini su bili menadžerka u HUN Gerhard, Gabrijela Bogišić, predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine i zamenik predsednika HUN Gerhard, mr Mihael Plac i član saveta i predsednik HUN Gerhard, Petar Rang.

Delegaciju Ambasade Nemačke činio je i Miguel Waltereit, prvi sekretar i šef Odeljenje za kulturu Ambasade.
Ovom prilikom delegacija Ambasadorke Nemačke upoznata sa stanjem i položajem nemačke manjine u Republici Srbiji, funkcionisanje i radom Nacionalnog saveta i fondacije Nemačka fondacija, aktivnostima i projektima koji su realizovani i koji su u planu da se realizuju, a tiču se nemačke nacionalne zajednice. Bilo je reči i o izazovima i finasiranju udruženja, organizacija i fondacija koje se bave nemačkom nacionalnom manjinom.

 

 

I ovom prilikom predsednik Saveta mr Mihael Plac istakao je odličnu saradnju sa Gradom Somborom i gradonačelnikom Antoniom Ratkovićem i pozvao Ambasadorku da u narednom periodu ponovo poseti Sombor i da joj tom prilikom domaćin bude gradonačelnik Sombora. Bila bi ovo prilika da se Ambasada Nemačke još bolje upozna sa zajedničkim projektima koje su Grad Sombor i institucije nemačke nacionalne manjine zajednički realizovale i imaju u planu da realizuju, na teritoriji Sombora.
Ambasadorka Konrad upoznata je i sa radom HUN Gerhard, prostorom kojim udruženje raspolaže i najznačajnijim aktivnostima i projektima. Naročit aspekt dat je na rad sa mladima i ostalim manjinskim zajednicama u Somboru.
Ambasadorka Konrad istakla je ovom prilikom značaj suživota u mešovitim zajednicama i bitnost očuvanja kulture, tradicije i običaja nemačke nacionalne zajednice na ovim prostorima. Kroz podržavanje ovakvih aktivnosti, događaja i manifestacija Ambasada će dati svoj aktivan doprinos.