22.01.2024. Obeležavanje godišnjice Jelisejskog sporazuma

   Povodom obeležavanja godišnjice potpisivanja Jelisejskog sporazuma, Ambasada Savezne Republike Nemačke, Ambasada Republike Francuske, Gete institut u Beogradu i Francuski institut u Srbiji organizovali su u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu prigodan skup. Skupu je prisustvovao i mr Mihael Plac, predsednik Nacionalnog saveta.

Ovom prilikom skupu su se obratili NJE Anke Konrad, ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji i NJE Pjer Košar, ambasador Republike Francuske u Srbiji. Prisutni su imali piliku da pogledaju i film “Više nego ikad” rediteljke Emili Atef, nastao u koprodukciji nemačkih i francuskih filmskih radnika.
Svake godine Francusko-nemačkim danom obeležava se Jelisejski sporazum. Potpisan je 22. januara 1963. godine i predstavljao je temelj trajnog pomirenja između dve zemlje i presudno je uticao na vrednosti mira i stabilnosti koji se danas promoviše.

 

 “Hrabar čin dvojice velikih državnika, kancelara Adenauera i generala De Gola, savremenika dva svetska rata u kojima su naši narodi ratovali jedan protiv drugog, Jelisejski sporazum je postavio osnove prijateljstva i suštinske saradnje u najrazličitijim oblastima koje naše dve zemlje razvijaju i produbljuju svakodnevno.
Potpisivanje Jelisejskog sporazuma predstavljalo je važnu prekretnicu za Evropsku uniju. Istina, naše zemlje nemaju uvek iste stavove. Međutim, kultura dijaloga koja preovladava u našim odnosima, obeležena iskrenošću i uzajamnim poštovanjem, izvor je kreativnih i pozitivnih kompromisa u korist naših zajedničkih ciljeva, interesa i vrednosti koje čine Evropsku uniju. Tvrdnja da smo zajedno jači još više važi danas nego pre šezdeset i jednu godinu. Želja da nastavimo da produbljujemo našu saradnju iznova je izražena pre pet godina, kroz Ahenski sporazum. Dogovorili smo se da radimo zajedno na jačanju EU i Evrope sutrašnjice.”- istakli su, između ostalog ovima povodom ambasadori Konrad i Košar.