Intervju predsednika Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine,

gospodina Mihaela Placa možete pogledati na sledećim linkovima:

 

WDR-1                  WDR-2           FACEBOOK

 


 

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je, po sadržaju i obimu, najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje koje se sprovodi u skoro svim zemljama sveta, na svakih deset godina.

Popisom se obezbeđuju potpuni i kvalitetni statistički podaci o stanovništvu, njegovoj starosnoj i polnoj strukturi, obrazovnoj i bračnoj strukturi, o ekonomskoj aktivnosti, o strukturi domaćinstava i porodica i o stambenom fondu.

  • Za nemačku nacionalnu manjinu od izuzetne važnosti je da se svaki pripadnik izjasni, slobodno. Od ovoga zavisi, između ostalog, i Naša budućnost kada su u pitanju aktivnosti i projekti vezani za negu, očuvanje i tradiciju nemačkog jezika, kulture i običaja – istakao je mr Mihael Plac, predsednik Nacionalnog saveta.

Prikupljeni podaci od izuzetnog su značaja za ocenu trenutnog stanja, kao i za buduće planiranje i donošenje različitih strategija, kako na nacionalnom tako i lokalnom nivou.

Podaci koji budu prikupljeni su strogo poverljivi i ne postoji mogućnost da postanu javni.

Popis po građaninu traje otprilike 30 minuta, a zakon je predvideo da građani imaju pravo da odbiju odgovor na tri pitanja – o maternjem jeziku, veroispovesti i nacionalnoj pripadnosti.

Finansijska sredstva za sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine zajednički su obezbedile Republika Srbija i Evropska unija.

  • Pozivam i apelujem na pripadnike nemačke nacionalne manjine da se odazovu Popisu i tom prilikom, slobodno, izjasne kao Nemci i time doprinesu Našim zajedničkim ciljevima– istakao je mr Mihael Plac, predsednik Nacionalnog saveta.  

Dana 24.08.2022. godine narodni poslanik Republike Srbije gospodin Goran Milić, posetio je Muzej Poduvaskih Švaba. Domaćini u poseti bili su mu predsednik Nacionalnog saveta mr Mihael Plac i predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Vladislav Turner.

U sklopu 12. Inernacionalnog Dunavskog festivala u Ulmu, 07.07.2022. godine, upriličeno je i svečano otvaranje Centralnog muzeja Podunavskih Švaba.

Na poziv direktora Christiana Glassa, konferenciji i svečanom otvaranju prisustvovao je i predsednik Nacionalnog saveta mr Mihael Plac, sa delegacijom Grada Sombora.

Video izjava podrške slobodnom izjašnjavanju o nacionalnoj pripadnosti,
koja je snimljena sa Ambasadorom Janom Bratuom, šefom misije OEBS u Republici Srbiji.

Zahvaljujemo se Nacionalnom savetu slovenačke nacionalne manjine na ustupljenom materijalu.

 

Јавни позив

за пријављивање кандидата за инструкторе

 

Републички завод за статистику упућује јавни позив свим заитересованим кандидатима да се у периоду од 24. јуна (од 9.00 часова) до 3. јула 2022. године (до 20.00 часова) пријаве за посао инструктора за потребе спровођења Пописа становништва, домаћинстава и станова 2022.

Заинтересовани кандидати се могу пријавити исључиво попуњавањем електронске пријаве на на веб-сајтовима Републичког завода за статистику www.stat.gov.rs и popis2022.stat.gov.rs.

U petak 10.06.2022. u Zrenjaninu je održan 13. Milchbrot Festival, takmičenje u pravljenju tradicionalnog nemačkog kolača.

Dana 01.06.2022. godine, na inicijativu Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine, Gradskom muzeju u Somboru -  depandans Muzej podunavskih Nemaca u Somboru, koji, iako nije zvanično otvoren, radi oko dve godine,uručena je kompjuterska oprema, kako bi se olakšao rad i obezbedilo adekvatno očuvanje baštine koju održavaju i baštine  Podunavski Nemci na ovom području.