Dana 31.05.2024. godine u Izvršnom Veću APV održan je prijem i sastanak sa predstavnicima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice - nacionalne manjine.
Prijemu i sastanku su ispred sekretarijata prisustvovali Mackó Zsuzsanna (Macko Žužana), podsekretarka, Živana Živanović i Adrian Borka sa saradnicima. Ispred nemačke nacionalne zajednice prisustvovali su mr Mihael Plac, predsednik Nacionalnog saveta i zamenik predsednika HUN Gerhard-a,  Petar Rang, član saveta i predsednik HUN Gerhard-a i Kristina Srdić, projektna koordinatorka za nemačke zajednice iz budžeta Ministarstva unutrašnjih poslova SR Nemačke.

Dana 12. maja 2024. godine, u 75. godini života, preminuo je gospodin Đula Bihner,
osnivač i dugogodišnji predsednik Udruženja Nemaca Kula.

Gospodin Bihner je  bio dugogodišnji aktivni član našeg Nacionalnog saveta,
te se godinama nesebično zalagao za interese nemačke nacionalne zajednice.
Sahrana će biti održana u sredu, 15. maja 2024. godine u 15.00 časova na Starom groblju u Kuli.

Predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine, mr Mihael Plac,  gostovao je u emisiji "Otvoreni studio". Svrha gostovanja je bila upoznavanje javnosti sa trenutnim stanjem nemačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji. Govorilo se i o aktivnostima, planovima, realizaciji  projekata i ostalim temama. Emisija je realizovana i emitovana 10.04.2024. godine, na Televiziji Fruška Gora iz Rume.

 

Emisiju možete pogledati ili preuzeti ovde:

Dana 10.04.2024. godine, na inicijativu Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine, Gradskom muzeju u Somboru - depandans Muzej podunavskih Nemaca u Somboru, uručena je kompjutersko tehnička oprema potrebna za rad. Cilj donacije je da se olakša rad muzeja i obezbedi adekvatno očuvanje kulture, tradicije i baštine  Podunavskih Nemaca na ovom području.

  Dana 21.02.2024. godine NJE Ambasadorka Nemačke u Republici Srbiji gđa Anke Konrad, sa saradnicima, posetila je Nacionalni savet i HUN Gerhard. Ovom prilikom domaćini su bili menadžerka u HUN Gerhard, Gabrijela Bogišić, predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine i zamenik predsednika HUN Gerhard, mr Mihael Plac i član saveta i predsednik HUN Gerhard, Petar Rang.