Čestitke Nacionalnog saveta Borisu Mašiću

   Na svečanoj ceremoniji, održanoj 01.03.2023. u rezidenciji Nemačke ambasade u Beogradu, Boris Mašić, predsednik udruženja Nemaca „Adam Berenc“ iz Apatina, ukazom predsednika Nemačke, Frank-Valtera Štajnmajera, odlikovan je Ordenom za zasluge Savezne republike Nemačke, za doprinos u borbi za kulturnu baštinu Nemaca u Srbiji. Ceremoniji je prisustvovala ambasadorka SR Nemačke Anke Konrad, članovi porodice i prijatelji g.Mašića.

   Udruženje Nemaca “Adam Berenc” na čelu sa g. Mašićem godinama brine o zdanju Crkve Srca Isusovog u Apatinu, kao i o kompleksu okolnih objekata sa namerom i idejom da se crkvi vrati život kroz formiranje svojevrsnog  muzeja koji bi predstavljao zaostavštinu Podunavskih Nemaca.

   Iz tog razloga predsednik udruženja g. Boris Mašić već dugi niz godina radi na sakupljanju muzejske građe po celoj Vojvodini. Zahvaljujući njegovom angažmanu i povremenim donacijama kao i projektima muzej već danas, iako nije institucionalizovan, ima značajan broj veoma vrednih eksponata. Po njegovim rečima, udruženje će se i dalje baviti prikupljanjem, digitalizacijom i katalogizacijom predmeta, knjiga, slika, crkvenih relikvija i drugih eksponata koji svedoče o životu Nemaca na ovom području.
  Nacionalni savet nemačke nacionalne manjine ovom prilikom želi da čestita g.Mašiću na ovom vrednom priznanju,  pruža mu punu podršku u daljem radu i sa zadovoljstvom konstatuje da osim Muzeja Podunavskih Švaba u Somboru postoji još jedan reprezentativan objekat koji baštini nasleđe nemačke nacionalne manjine.