21.02.2023. Nacionalnom savetu dodeljena sredstva AP Vojvodine za 2023. godinu

    Predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina sa teritorije AP Vojvodine danas su u Pokrajinskoj vladi svečano uručeni ugovori vredni 61,6 miliona dinara za sufinansiranje stalnih troškova i redovne delatnosti u 2023. godini.

„Prethodna godina je bila veoma značajna kada je reč o pripadnicima nacionalnih manjina. Pored toga što smo intenzivno radili na novom akcionom planu za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, imali smo popis stanovništva, kao i izbore za nacionalne savete. S tim u vezi, neki od vas ovde su novoizabrani predsednici i predsednice nacionalnih saveta, a neki su reizabrani na te funkcije. Vi ste na jednom novom početku, kada zajedno s novim članovima saveta krećete u realizaciju aktivnosti iz vaše nadležnosti, a cilj je unapređivanje prava pripadnika nacionalnih zajednica. Na tom putu uvek možete da računate na podršku našeg sekretarijata”, izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš prilikom uručivanja ugovora.
   „Ukupni iznosi koje dodeljujemo isti su kao i prethodne godine, ali oni potvrđuju postojanost i, pre svega, opredeljenje Pokrajinske vlade i našeg sekretarijata da se nastavi ulaganje u rad i razvoj nacionalnih saveta, delom i povećanjem finansijske pomoći u budućnosti”, zaključio je Sakalaš.
Novčana sredstva određena na osnovu ugovora, dodeljuju se putem rešenja, za stalne troškove i redovnu delatnost 17 nacionalnih saveta s teritorije AP Vojvodine, u četiri jednaka dela na kvartalnom nivou, do kraja 2023. godine. Ugovore su uručili sekretar Sakalaš i zamenica pokrajinskog sekretara Slađana Bursać.
Nacionalni savet nemačke nacionalne manjine ovom prilikom dobio je 752.760, 00 dinara na ime stalnih troškova i  908.706,00 za redovnu delatnost.
   “Ova sredstva, iako su ista već nekoliko godina unazad, od presudne su važnosti za funkcionisanje saveta i  bez njih ne bi smo mogli zamisliti svoje funkcionisanje. Racionalnim trošenjem i adekvatnim rasporedom, nadamo se da ćemo uspeti da preguramo godinu i postignemo sve zacrtane programe, projekte i aktivnosti” – istakao je ovom prilikom mr Mihael Plac, predsednik Nacionalnog saveta.