Sastanak sa ministarkom SR Nemačke gospođom Putrrich i ministrom savetnikom, zamenikom Nj.E. ambasadorke SR Nemačke u Republici Srbiji

   Na inicijativu Ambasade SR Nemačke u Republici Srbiji dana 28.03.2023. godine, u Bačkom Jarku, održan je sastanak vezan za položaj nemačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji. Sastanku su prisustvovali gđa Lucia Puttrich, Ministarka za državne i evropske poslove SR Nemačke,  Carsten Meyer-Wiefhausen, Ministar savetnik, Zamenik šefa misije u Republici Srbiji i saradnici. Sastanku su na poziv Ambasade prisustvovali i mr Mihael Plac, predsednik Nacionalnog saveta i zamenik predsednika HUN „Gerhard“, Gabrijela Bogišić menadžerka u HUN „Gerhard“ iz Sombora i Boris Mašić, predsednik udruženja Nemaca „Adam Berenc“.

   Predstavnici Nemačke upoznati su sa položajem nemačke nacionalne manjine u Srbiji, radom Nacionalnog saveta, stanjem i radom u udruženjima, odnosom Republike Srbije, APV i lokalnih samouprava prema Nacionalnom savetu i organizacijama koje se bave nemačkom nacionalnom zajednicom kao i najvažnijim aktivnostima i projektima. Bila je ovo prilika  i da se razgovara o nekim budućim, zajedničkim projektima.
   Gđa Lucia Puttrich, Ministarka za državne i evropske poslove SR Nemačke i mr Mihael Plac, predsednik Nacionalnog saveta ovom prilikom položili su vence na Spomen obeležju Podunavskim Švaba u Bačkom Jarku gde je u periodu 1944-1946 godine postojao logor, a broj žrtava u masovnoj grobnici procenjuje se na preko sedam hiljada.