14.12.2023.Održan sastanak sa direktorom gradskog muzeja

Direktor Gradskog Muzeja u Somboru, David Firanj i predsednik Nacionalnog saveta mr Mihael Plac, održali su 14.12.2023. godine veoma konstruktivan sastanak.
Muzej Podunavskih Švaba u Somboru depandans je Gradskog Muzeja u Somboru. Gradski muzej je regionalnog karaktera i zadužen je za Zapadnobački Upravni okrug.

Uspostavljanje Muzeja Podunavskiih Švaba jedan od svakako najvažnijih projekata koji je nemačka zajednica na čelu sa HUN Gerhard i Nacionalnim savetom realizovala. U muzeju je trenutno zaposleno tri osobe. Većinu troškova rada muzeja snosi grad Sombor dok Nacionalni savet kroz donacije vrši kontinuiranu podršku u njegovom radu. Do sada je muzeju donirana vredna računarska oprema, sredstva za rad, nameštaj… Dogovoreno je da se ovaj i ovakav trend nastavi i u budućnosti.

Ovom prilikom sagovornici su razgovarali o do sada urađenim ali i planiranim aktivnostima i projektima. Bilo je reči o realizaciji zajedničkih projekata, izložbi, postavljanju adekvatne table na Muzeju i drugim stvarima od suštinske važnosti za unapređenje rada Muzeja. Veliki broj posetilaca Muzeja u prethodnom periodu, ali i zainteresovanost za postavku i propratne aktivnosti nesumljivo govori u prilog činjenici da se treba nastaviti sa aktivnom pristupom radu Muzeja i stalnom angažovanju.
„Muzej nesumljivo, predstavlja potvrdu viševekovnih veza između naroda koji su na ovom području, na različite načine, upućeni jedni na druge. Realizacija ovog projekta u punom svom sjaju predstavlja stub nosilac identiteta nemačke nacionalne manjine u R Srbiji. „ – izjavio je između ostalog ovom prilikom mr Mihael Plac.