01.6.2022. Donacija Muzeju podunavskih Švaba

Dana 01.06.2022. godine, na inicijativu Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine, Gradskom muzeju u Somboru -  depandans Muzej podunavskih Nemaca u Somboru, koji, iako nije zvanično otvoren, radi oko dve godine,uručena je kompjuterska oprema, kako bi se olakšao rad i obezbedilo adekvatno očuvanje baštine koju održavaju i baštine  Podunavski Nemci na ovom području.

Ova vredna donacija značajna je, kako za zaposlene, tako i za posetioce, pošto su u toku radionice sa decom raznih uzrasta, od predškolskog do srednješkolskog obrazovanja i olakšaće se rad Muzeja. Radionice će biti kvalitetnije i sadržajnije,sa više interakcije, na obostrano zadovoljstvo i zaposlenih i dece.Ovom prilikom predsednik Nacionalnog saveta mr Mihael Plac i Zamenik predsednika HUN "Gerhard", izjavio je: Nadamo se da će kompjuterska oprema koju ovom prilikom ustupamo Gradskom muzeju Sombor, koji je zadužen za kompletan Zapadnobački upravni okrug, doprineti boljem programu, očuvanju tradicije, baštine i kulture Podunavskih Nemaca i povećati vidljivost naše zajednice, kako za mlađu publiku,tako i sa sve ostale. Ovo je samo nastavak naše saradnje, kako preko Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine, tako i preko udruženja HUN "Gerhard", bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće. U narednom periodu dogovoreno je da Muzej iskaže svoje potrebe, a Nacionalni savet, shodno finansijama, pomogne u realizaciji istih.
Sve ovo ne bi moglo biti realizovano bez svesrdne pomoći Grada Sombora, koji je obezbedio  adekvatna i profesionalna zaposlena radna lica i režijske troškove za rad Muzeja podunavskih Nemaca u toku cele godine.
Ovim putem pozivam sve koji do sada nisu imali prilike da posete Muzej podunavskih Nemaca da to učine i obogate svoje viđenje i saznanja o zajedničkom suživtu na ovim prostorima.