19.5.2021. Nacionalni savet u poseti Sremskoj Mitrovici

  U sredu 19. maja 2021. godine, predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine mr Mihael Plac i predsednik Izvršnog odbora Vladislav Turner posetili su Sremsku Mitrovicu.
 
Goste iz Sombora su dočekali predstavnici Udruženja Nemaca ’’Syrmisch Mitrowitz’’ - Sremska Mitrovica, Jovica Stević, Adrijana Bauer Živković (Zamenica predsednika Nacionalnog saveta) i Zlata Bart.
 
Ovo udruženje zajedno sa Jovicom Stević  ulaže napor u očuvanju, obeležavanju i održavanju mesta stradanja Podunavskih Švaba u Sremu, negovanju  tradicije i kulturne baštine Nemaca koji su živeli i žive na ovom prostoru.

Gosti i domaćini obišli su spomen-kompleks ’’Svilara’’ , podignut 2013. godine, posvećen Podunavskim Švabama koji su stradali u Logoru ’’Svilara’’ od 1945. do 1947. godine. Na mestu spomenika nalazi se masovna grobnica; Spomen - krst Franzu Žunteru u centru naselja Hesna, podignut 1918. i obnovljen 2018. godine; spomenik Podunavskim Švabama na Katoličkom groblju u Sremskoj Mitrovici, koji su umrli i stradali u Logoru ’’Svilara’’ od 1945. do 1947.godine, koji je podignut 2008. godine, na inicijativu Hansa Supritza, predsednika Podunavskih Švaba Nemačke i Jovice Stevića.

Prilikom posete Nacionalni savet nemačke nacionalne manjine uručio je vrednu donaciju u vidu opreme (trimer i kosačica) za uređenje i održavanje pomenutih spomen-obeležja u Sremskoj Mitrovici.

-Sremska Mitrovica, lokalno stanovništvo i pripadnici nemačke nacionalne manjine svetao su primer dugog, zajedničkog suživota i brige jednih o drugima, kada su obični ljudi u pitanju. Istovremeno mi je veoma žao za sve što se dešavalo u prošlosti, a izuzetno mi je drago što vidim da postoji volja i želja za poštovanjem, održavanjem i obeležavanjem mesta stradanja Podunavskih Švaba i negovanja  tradicije i kulturne baštine Nemaca. Nacionalni savet pružaće i dalje podršku u realizaciji ovakvih i sličnih projekata - istakao je mr Mihael Plac.