4.10.2019. Kikinda, Otvaranje izložbe

   U petak 04.10. u galeriji ,,Terra” u Kikindi, otvorena je izložba pod nazivom ,,Naseljavanje Podunavskih Švaba u Vojvodinu” u organizaciji Nemačkog Udruženja iz Kikinde. Izložbu je posetio i predsednik Saveta Nemačke nacionalne manjine u Srbiji g.Mihael Plac i predsednik kancelarije za Banat iz Nacionalnog saveta g.Robert Sabo, predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak, kao i gosti iz Rumunije iz nemačkog foruma iz Žombolja. U sklopu izložbe izloženi su i radovi u terakoti iz ciklusa ,,Seobe” vajara Jovana Blata.
Izložbu su otvorili domaćini, predsednik udruženja Nemaca iz Kikinde g.Aleksandar Konečni i njegova zamenica gđa Hilda Banski koja je održala kraće predavanje o naseljavanju Nemaca na ova područja.
   ,, Kada se u okviru lepih prilika u galeriji ,,Terra” udruži ono što je istorija i ono što je obeležilo ove krajeve, a čega se mi retko sećamo ili retko o tome govorimo, imamo negde obavezu da se svi zajedno podsetimo svih dešavanja iz istorije koji su vrlo važni za sam razvoj ovog grada kakve su bile tri kolonizacije i jedne i od najvećih, i u vreme Marije Terezije vrlo dramatične i zasigurno obeležila jedno vreme gde su mnogi ljudi ostali i bez svojih domova i života i gde je od jedne močvare trebalo napraviti žitnicu. U neko vreme i neki delovi Banatskog Velikog Sela su tada nastali, a danas žive oni koji su naslednici kolonista koji su iza kolonizacije Podunavskih Švaba došli u ove krajeve, a nepravedno malo o tome govorimo, ne nameću nam se svakodnevne prilike, ali zato imamo ovo divno Udruženje koje neguje svoju istoriju i posebnu pažnju posvećuje svojim precima i svemu onome što je obeležilo život naših predaka” – izjavila je predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak.