20.06.2023. Obeležen svetski dan izbeglica

Svake godine 20. juna obeležava se Svetski dan izbeglica, a fokus je na pravu svakog čoveka da bude bezbedan. U Prihvatnom centru u Somboru je tim povodom održana akcija uređenja samog Prihvatnog centra i neposredne okoline naseljenog mesta Šikara. Cilj akcije je bio ujediniti lokalne aktere i poslati poruku koja je u duhu ovogodišnje parole UNHCR "Ima nade daleko od kuće".

Kapacitet Prihvatnog centra u Somboru je 300 lica, a trenutno je u ovom centru smešteno 271 lice, najčešće iz Sirije. Akciju su zajednicki realizovali UNHCR, Ekumenska humanitarna organizacija, Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i zainteresovani partneri sa lokala. Humanitarno udruženje Nemaca “Gerhard” sa timom volontera priključilo se akciji.
Događaju je prisustvovao i uzeo aktivno učešće i predsednik Nacionalnog saveta mr Mihael Plac. Zamisao je bila da se akcija  gleda u oslikavanje fasada centra, sadnje sadnica, cveća, tuja, uređenje samog centra i neposredne okoline, i da na taj način korisnici centra steknu neki domaćinski pristup centru i da se više da brinu o njemu.
“Kada znamo kroz šta je sve prošao nemački narod kroz istoriju i kada se sa tugom sećamo tih događaja, uzimanje učešća u jednoj ovakvoj humanitarnoj akciji predstavlja i našu želju i obavezu. U nadi da u budućnosti neće biti potreba za ovakvim akcijama i da će talasi nasilnih migracija prestati, bilo je zadovoljstvo pomoći u uređivanju kampa i okoline, kako bi, bar na trenutak, život ovih ljudi bio normalniji.” – istakao je Plac.