3.5.2019. Poseta delegacije savezne pokrajine Baden - Virtemberg

  Delegacija Odbora za ruralni razvoj i zaštitu potrošača parlamenta nemačke Savezne pokrajine Baden –Virtemberg,  na čelu sa predsednikom odbora poslanikom pokrajinskog parlamenta Martinom Hanom, boravila je od 02.- 04. maja 2019. u Novom Sadu.
   U toku posete delegacija je izrazila želju da se sretne sa predstavnicima Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine u Republici Srbiji, kako bi se upoznali sa životom ovdašnjih Nemaca i nivoom ostvarenih prava kao pripadnika jedne nacionalne manjine. Sastanak je održan 3. maja 2019. godine u Bačkom Jarku, gde je delegacija iz Nemačke, zajedno sa predstavnicima Nacionalnog saveta, Andrijanom Bauer Živković, Petrom Rangom i Mihajlom Venigerom, položila vence na spomen - obeležje  Podunavskim Švabama. 
   Uz kafu i kolače predstavnici Nacionalnog saveta su upoznali članove parlamenta sa životom Nemaca koji danas žive u Republici Srbiji i glavnim zadacima Nacionalnog saveta u oblastima kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma. Posebno je istaknut značaj otvaranja „Muzeja Podunavskih Švaba“  u Somboru, koji se smatra najvećim kulturnim poduhvatom nemačke manjine u Srbji.
   Takođe, delegacija je tokom sastanka upoznata i sa konstantnim radom na očuvanju nemačkog jezika, kroz uvođenje bilingvalne nastave u vrtićima, osnovnim i srednjim  školama u Republici Srbiji. Predstavnici parlamenta su čestitali Nacionalnom savetu na dosadašnjem predanom radu na očuvanju prava nemačke nacionalne manjine i poželeli mnogo uspeha u daljem radu.