28.5.2015. Sajam nacionalnih manjina

     Filološki fakultet u Beogradu je od 28. do 30. maja 2015. organizovao XV internacionalnu konferenciju manjinskih jezika u okviru koje su svoj jezik i kulturu prezentovali predstavnici petnaestak manjinskih zajednica iz Srbije, između ostalog i nemačka nacionalna zajednica.
     Bogatom kulturnom šarenilu sajma uveliko je doprineo i štand Nemačke nacionalne manjine koji je u organizaciji Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine prisustvovao ovom događaju. Štand su osmislile i aranžirale pripadnice nemačke nacionalnezajednice iz različitih delova naše zemlje, koje su posetiocima sajma stojale na raspolaganju za sve informacije i pitanja na različitim dijelektima Podunavskih Švaba. Posetioci sajma, između ostalog studenti i profesori Filoloskog fakulteta, posebno sa Katedre za germanistiku, su imali jedinstvenu priliku da se upoznaju sa specifičnošću različitih dijalekata Podunavsih Švaba. Osim toga, naš štand je krasila i literatura o istoriji, kulturi i jeziku Podunavskih Švaba, kao i tradicionalne nošnje i neizostavni spacijaliteti naše kuhinje: štrudla sa makom i orasima, kolači sa sirom i kuglof.
     Živahnoj atmosferi sajma doprineli su nastupi horova, muzičkih i folklornih ansambala različitih nacionalnih zajednica, što je još jednom bila dobra prilika za bolje upoznavanje, razmenu iskustva i isticanje kulturnog bogatstva regiona u kojem živimo.