10.9.2020. Sombor, Ambasadori više zemalja posetili Sombor i Muzej podunavskih Nemaca

   U okviru diplomatskog dana, u četvrtak 10.09.2020. godine, zvaničnici više zemalja došli da podrže šestu „Tkačku koloniju“ u Staparu i tom prilikom posetili su i Sombor. Domaćini su im bili gradonačelnik Antonio Ratković i predsednik Skupštine grada Sombora Zoran Rus, sa saradnicima.
   Šesta „Tkačka kolonija“ okupila je predstavnike diplomatskog kora, ali i republičkih i lokalnih institucija. Događaj je otvorio gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, a prisutnima su se obratili potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, ambasador SAD Entoni Godfri, ambasadorka Kanade Kati Čaba i predsednica Etno mreže Violeta Jovanović.
   Događaju su prisustvovali ambasadori Nemačke, Austrije, Finske, Kanade, Amerike, Belgije, Brazila, Izraela, Egipta, i Argentine.    Gosti su bili na prijemu u Velikoj skupštinskoj sali Županije, gde su čuli priču o čuvenoj slici „Bitka kod Sente“, posetili su kuću somborskog slikara Save Stojkova, obišli Muzej podunavskih Nemaca, a zatim imali priliku da u tkačnici u Bezdanu vide kako se proizvodi još jedna tradicionalna rukotvorina sa našeg podneblja - bezdanski damast.
Bila je ovo izuzetna prilika, da se na najvišem nivou, iako nije još zvanično otvoren, gostima predstavi Muzej, koji je u potpunosti spreman za posetioce.
   Ambasadori Nemačke Tomas Šib, Austrije Nikolas Luteroti i  predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine Mihael Plac izrazili su posebno zadovoljstvo što je ovaj projekat, toliko važan za nemačku nacionalnu manjinu u Srbiji, uspešno završen.  
   -Mislim da su se delegacije koje su danas posetile Muzej uverile u to da su podunavske Švabe, odnosno nemačka nacionalna zajednica, ostvarili veliki uticaj i u mnogome doprineli privrednom razvoju, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti  kako Sombora, tako i cele Vojvodine. Muzej je garant da će i buduće generacije imati priliku da se upoznaju sa životom, radom i kulturom nemačke nacionalne zajednice – istakao je ovom prilikom Mihael Plac, predsednik Saveta.
Zvanično otvaranje Muzeja podunavskih Nemaca očekuje se čim se epidemiološka situacija izazvana COVID virusom stabilizuje.