24.4.2017. Konferencija - Vera kao potpornik identiteta

   Konferenciju Vera kao potpornik identiteta – Značaj moralne podrške crkvene zajednice za nemačku nacionalnu manjinu, sazvao je gospodin Hartmut Koschyk, državni poverenik zadužen za preseljenike i nacionalne manjine savezne vlade Nemačke. Konferencija  je trajala od 24. do 26. aprila 2017. godine i održala se u mestu Groß Stein, centar Sebastianum, blizu grada Opola u Poljskoj.   
   Na konferenciji je prisustvovalo preko petnaest predavača, među kojima biskupi, župnici, dekani, sveštenici iz raznih zemalja i vera (katoličke i evangeličke veroispovesti), a slušaoci su bili predstavnici nemačke nacionalne manjine  iz dvadesetak zemalja. Među njima bio je i gosp. ing. Laslo Gence Mandler, predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine u Srbiji.
   Sednica je počela u kapeli dvora u Groß Steinu sa sveopštom liturgijom, a posle toga je gospodin Koschyk održao uvodni govor, i izjavio koliko je važna moralna podrška crkvene zajednice za nacionalnu manjinu. Takođe je naglasio da je 2017. godina veoma značajna zbog 500. godišnjice jubileja Reformacije. U brojnim evropskim državama obeležen je ovaj istorijski događaj raznim manifestacijama.
   Značajan broj predavača bio je iz bivših komunističkih država. Oni su održali dirljivo predavanje o sudbini nemačke nacionalne manjine posle Drugog svetskog rata i naglasili da bi ova nacionalna manjina  još teže podnela retorziju da joj crkvena zajednica nije pružila moralnu podršku.
   Svi prisutni, predavači i nemački predstavnici, dogovorili su se da svake druge godine, u raznim državama gde žive pripadnici nemačke nacionalnosti, organizuju slične sastanke.Ovo je podržala Fondacija Konrad Adenauer, na čemu joj velika hvala.
  • IMG_8650-HP