26.10.2016. Prikaz Knjige prof. dr Tibora Varadija

Knjiga „Weltgeschichte und Alltag im Banat” („Istorija sveta i svakodnevni život u Banatu“) koju je napisao prof. dr Tibor Várady prikazana je u organizaciji Odbora za kulturu Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine dana 26. oktobra 2016.g.u prostorijama Gradskog muzeja u Subotici.
Uvažene goste pozdravio je hor „Regenbogen“ Nemačkog udruženja „Maria Theresiopolis“ iz Subotice sa prelepim pesmama na nemačkom jeziku.
 
Susret sa autorom knjige i brojnim gostima iz Novog Sada, Sombora, Apatina i Subotice otvorio je predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine gosp. Laslo Gence Mandler. On je ukratko izneo podatke iz biografije autora i istakao temu knjige.
 
Knjiga govori o svakodnevnim događajima, ali i o događajima koji se tiču svetske istorije, u Zrenjaninu i okolini, zabeleženim u advokatskim spisima sakupljenim u kancelariji tri generacije advokata Várady.
 
Autor knjige, gosp. prof. dr Tibor Várady, govorio je zanimljive detalje iz knjige, naročito o tome kako je u vreme Prvog svetskog rata i oko njega, a kasnije i oko Drugog svetskog rata, dolazilo do fiktivnih razvoda brakova koji su bili sklopljeni između parova od kojih je jedan član bio  nepoželjne nacionalnosti u to vreme. Cilj tih razvoda bio je spašavanje života, imovine, a i sigurnijeg statusa njihove dece.
 
Zanimljivu priču iznela je i gđa Ana Kovač iz Apatina koja je ukratko govorila o svojoj sudbini kao Nemica i koja je zbog toga sedam godina bila u raznim koncentracionim logorima.
Druženje gostiju sa autorom nastavljeno je, uz zakusku, u prijatnom ćaskanju i još ponekom pitanju autoru.
 
Ovaj događaj ovekovečile su kamere RTV Vojvodine, Pannon radio, SU INFO, Nemačkog udruženja „Maria Theresiopolis“ i dr.
  • 01