10.6.2016. Ambasador SR Nemačke u Subotici

   Dana 10. juna 2016. godine ambasador Savezne Republike Nemačke Axel Dittmann posetio je predsednika Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine ing. Lasla Gence Mandlera u kancelariji predsednika u Novoj Opštini u Subotici.     
   Povod posete je razvoj bilateralnih odnosa Nacionalnog saveta i Nemačke ambasade.
   Predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine je upoznao ambasadora sa poslovanjem i aktivnostima Nacionalnog saveta isto tako i sa problemima i poteškoćama kojima se suočava Nacionalni savet. Među ostalim aktivnostima predsednik Saveta je naglasio da je Nacionalni savet osnovao fondaciju „Nemačka fondacija – Deutsche Stiftung“ koja podržava rad i poslovanja nemačkih udruženja u Republici Srbiji. Takođe je naglasio da Nacionalni savet i Fondacija konkurišu na raznim konkursima da se steknu novčana sredstva za uspešan rad.
   Što se tiče Nacionalnog saveta, važno je pomlađivanje članova, što se vidi i u sastavu Saveta.
  Takođe je bilo reči o masovnim grobnicama koje još nisu izgrađene, naročito o masovnoj grobnici u Bačkom Jarku, čija agonija traje već više od trinaest godina. U ovom pitanju gospodin ambasador je obećao da će se problem rešiti u najkraćem mogućem roku.
   Na kraju posete su zaključili da postoji dobra saradnja između Ambasade Nemačke i Nacionalnog saveta i saglasni su da ubuduće treba češće imati ovakve sastanke.
   Predsednik Nacionalnog saveta ing. Laslo Gence Mandler se zahvalio gospodinu ambasadoru za posetu i poželeo mu srećan put.
   Ambasador Dittmann je na kraju izjavio da mu je veliko zadovoljstvo što ga je predsednik ugostio i da je za ambasadu Nacionalni savet važan sagovornik.

  • Bild_1