08.11.2023. Promocija knjige „Sudbina Podunavskih Nemaca iz Čonoplje“

Dana 8.novembra 2023. godine, u organizaciji Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine, u Muzeju Podunavskih Švaba u Somboru, oganizovana je promocija knjige „Sudbina Podunavskih Nemaca iz Čonoplje“, autora mr Jovana Slavića

U prepunom prostoru Muzeja Podunavskih Švaba, depandansa Gradskog muzeja u Somboru, nadležnog za čitav Zapadnobački upravni okrug, moderatorka događaja bila je Marija Rang.
Posetioci događaja imali su priliku da, u neposrednom kontaktu, sa autorom knjige i recenzentima Borisom Mašićem i Stevanom Mačkovićem učestvuju u konstruktivnoj razmeni mišljenja i činjenica na ovu, za nemačku nacionalnu zajednicu, a čini se i šire, veoma interesantnu temu.
Predsednik Nacionalnog saveta mr Mihael Plac istakao je ovom prilikom da su ovakvi događaji još jedan vid afirmacije nemačke manjine u društvu i veoma interesantan način da se pokaže isprepletenost aktera, događaja i sudbina, kao i suživot različitih nacionalnih zajednica na ovim prostorima.

"Ovo je izuzetno bitan događaj za našu zajednicu jer sa ovakvim književnim delima Nemci ostaju van zaborava", istakao je mr Mihael Plac.
Autor knjige mr Jovan Slavić, s potpunim pravom, nije krio zadovoljstvo završetkom aktivnosti na pripremi i objavljivanju knjige „Sudbina Podunavskih Nemaca iz Čonoplje“, zahvalivši se pri tom svim pojedincima i organizacijama koji su doprineli da knjiga ugleda svetlost dana.
Recenzenti su istakli da je ovo redak primerak rukopisa koji je nastao kao rezultat ozbiljnog istraživačkog rada i velike posvećenosti autora, da se vidi veliki trud u svakoj napisanoj reči i da knjiga može biti uzor onima koji žele da objave slične knjige, vezane za druga naseljena mesta i sudbinu Podunavskih Švaba.