Na inicijativu Ambasade SR Nemačke u Republici Srbiji dana 28.03.2023. godine, u Bačkom Jarku, održan je sastanak vezan za položaj nemačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji. Sastanku su prisustvovali gđa Lucia Puttrich, Ministarka za državne i evropske poslove SR Nemačke,  Carsten Meyer-Wiefhausen, Ministar savetnik, Zamenik šefa misije u Republici Srbiji i saradnici. Sastanku su na poziv Ambasade prisustvovali i mr Mihael Plac, predsednik Nacionalnog saveta i zamenik predsednika HUN „Gerhard“, Gabrijela Bogišić menadžerka u HUN „Gerhard“ iz Sombora i Boris Mašić, predsednik udruženja Nemaca „Adam Berenc“.

   Dana 23. marta 2023. godine u prostorijama Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine održan je sastanak predsednika Nacionalnog saveta i Pokrajinske zaštitnice građana – ombudsmanke.

   Na svečanoj ceremoniji, održanoj 01.03.2023. u rezidenciji Nemačke ambasade u Beogradu, Boris Mašić, predsednik udruženja Nemaca „Adam Berenc“ iz Apatina, ukazom predsednika Nemačke, Frank-Valtera Štajnmajera, odlikovan je Ordenom za zasluge Savezne republike Nemačke, za doprinos u borbi za kulturnu baštinu Nemaca u Srbiji. Ceremoniji je prisustvovala ambasadorka SR Nemačke Anke Konrad, članovi porodice i prijatelji g.Mašića.

Treća sednica Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine održana je dana 11.03.2023. godine.

Udruženje Nemaca ,,Syrmisch Mitrowitz'' - Sremska Mitrovica srdačno vas poziva na Veče solo pesme, koje će se održati u svečanoj sali ,,Mitrovačke gimnazije'' 31.3.2023. godine od 20 časova.

 2. Međunarodni Festival solo pesme ,,Liebeslied’’ će biti održan 1. i 2. aprila 2023. godine u svečanoj sali ,,Mitrovačke gimnazije’’.